Om billån

Billån tilhører samme kategori som boliglån, med det til felles at banken tar pant i det du kjøper. Dette gir banken ekstra sikkerhet, og derfor er de villige til å gi lavere rente på billån enn eksempelvis forbrukslån. Hva renten blir avhenger av deg som lånekunde. Jo høyere egenkapital du har, altså andel du selv finansierer bilen med, desto lavere blir renten. Du kan finansiere opptil 100 % av bilkjøpet, men da må du også betale høyere renter. Finansierer du 30 % eller mer av billånet fra egen lomme, betaler du som regel lave renter på billån (fra 5,0 - 8,0 %).


Krav til billån

Bankene krever at du er over 18 år for å få billån. I tillegg bør du ha en inntekt på over 150.000 kr i året før skatt. Du bør ikke ha betalingsanmerkninger, selv om dette kravet er mindre strengt enn for banker som utsteder lån uten sikkerhet.


Fremgangsmåter

Bilkjøpere har ulik fremgangsmåte når de finansierer bil. Noen finner drømmebilen først, og deretter søker de om lån, mens andre skaffer lånet først (lånetilsagn), og kjøper bilen etterpå. Et vanlig billån er på ca. 20.000 - 350.000 kr, og har nedbetalingstid på 1-10 år.

Leasing av bil

En annen mulighet til finansiering av bil er leasingbil. Å lease bil betyr ikke annet enn at man har langtidsleie over flere år av bilen, med mulighet for kjøp av bilen senere. Ved å lease bil betaler du et fast månedlig beløp hver måned, og slipper å ta hele investeringsutgiften på en gang. En annen fordel med leasing av bil er at eieren av bilen (selskapet du leaser av) får hele verditapet på bilen. På en annen side så er dette kalkulert inn i månedsleien på bilen.


Spesielt for billån

Du kan få billån både til nye og brukte biler. Det er ofte et krav at bilen ikke skal være eldre enn 5-10 år gamle. Du kan ikke flytte billån fra bank til bank. Du kan heller ikke få billån på en bil du allerede eier. Det må skje en faktisk transaksjon.


Få bilfinansiering nå!